‘Think UX’ talk over Positive Design (slides + podcast)

Think UX is een design-georiënteerde meetup in Haarlem. Op donderdag 31 mei 2018 mocht ik een praatje over houden over Positive Design.

Hier de slides:

Talk on Positive Design, at Think UX from Maarten P. Kappert

In aanloop spraken organisator Alexander Jong en ik vast over het onderwerp. Beetje onwennig, maar toch wel heel tof.

Luister de podcast hier.

Het praatje zelf werd op papier zo aangekondigd:

Met het Cambridge Analytica-schandaal heeft Facebook een storm van kritiek over zich heen gekregen. Meer dan een paar gebruikers hebben hun account opgezegd en het aandeel kelderde dramatisch. Maar waar Facebook voor sommigen een uitzonderlijk geval is, is het schandaal voor Maarten P. Kappert (strateeg bij digital agency Mirabeau) juist exemplarisch voor de dominante bedrijfscultuur van deze tijd. En daarmee ook voor onze klanten en de manier waarop zij zichzelf verhouden ten opzichte van de samenleving.

Het afgelopen jaar heeft Maarten zich vastgebeten in de vraag welk effect bedrijven hebben op de samenleving, en direct daarna welke verantwoordelijkheid wij als designers daarvoor hebben. Stapje voor stapje legde hij deze gedragingen bloot, met als ultiem doel een definiëren van nieuwe vuistregels voor designers. Dit is Positive Design gaan heten: het ontwerpen van gebruikerservaringen die een positieve, en dus niet schadelijke, impact hebben op de samenleving en op onze fysieke leefomgeving. En wat blijkt: dat hebben ze ook op de bedrijfsresultaten.

In deze sessie deelt hij kort zijn ervaringen, en vervolgens aan de hand van een uitgewerkt scenario te laten zien hoe je de principes van positive design toepast op het domein van data en privacy. Want, zegt hij: als je slechts de letter van de nieuwe privacywetgeving volgt doe jij je klant tekort.

Eerst stukje Masterclass 🙂
…en daarna workshop.

Dank Alexander voor de mooie gelegenheid!

Index

About